Overvågning af influenza i grise
Læs mere om de interessante fund.

Ligesom mennesker, bliver grise smittet med influenzavirus. I modsætning til hos mennesker cirkulerer influenza dog hele året rundt i den danske grisepopulation, hvor influenza i mennesker er begrænset til vinterhalvåret. Resultaterne fra overvågningen af influenza i danske grise i 2023 er netop offentliggjort og viser flere interessante fund.
Af de grisebesætningerne i overvågningen var 63 % positive for influenzavirus. Af disse blev der påvist en type af influenzavirus kaldet ”H1pdm09”, som stammer fra influenza pandemien hos mennesker i 2009, den såkaldte ”svineinfluenza” i 44 % af de influenza positive besætninger. Det er almindeligt kendt at grise og mennesker engang i mellem smitter hinanden med influenza.
De fleste overvågningsprøver blev udtaget i grisebesætninger med symptomer på influenza, men der blev i modsætning til tidligere år også, foretaget en aktiv screening for influenza i øko- og frilandsbesætninger, og denne viste en markant lavere tilstedeværelse af influenza, da kun 28 % af de undersøgte besætninger var positive.
Hvert år kortlægges det fulde arvemateriale på en høj andel af de påviste svineinfluenzavirus. Blandt resultaterne heraf var at der for første gang blev fundet et virus med en mutation, der nedsætter effekten af lægemidlet Tamiflu®, som kan anvendes til behandling af influenzasmittede personer. Der påvises mange varianter af influenzavirus i danske grise hvert år, hvoraf nogle forekommer mere dominerende end andre, og resultaterne fra 2023 viste et skifte i den mest dominerende variant.
Ud fra resultaterne blev også foretaget en vurdering af de effekten af de influenzavacciner, man anvender til grise i Danmark. Resultaterne viste at der var begrænset krydsbeskyttelse mellem én af de mest forekommende stammer og den mest anvendte vacciner, hvilket potentielt kan påvirke effekten af vaccinen.
Idet influenzapandemien i 2009 var forårsaget af svineinfluenzavirus, og da svineinfluenzavirus under særlige omstændigheder kan smitte mennesker, blev det også undersøgt, om de influenzavacciner man anvender til mennesker mod almindelig sæsoninfluenza, kunne forventes at have en effekt mod de influenzavirus der cirkulerede i grise. Med de metoder der blev anvendt, var det ikke umiddelbart muligt at påvise en effekt af sæsonvaccinen mod de cirkulerende svineinfluenzavirus.
Læs mere om Overvågning af influenza A virus i svin i dk (PDF).