Usutuvirus er for første gang påvist hos fugle i Danmark

Tre solsorte indsamlet forskellige steder i Danmark er smittet med usutuvirus. Det er første gang, myndighederne påviser virussen i Danmark.

For første gang har myndighederne påvist usutuvirus hos fugle i Danmark. Tre fugle er fundet positive for usutuvirus, og der er tale om to voksne solsorte samt en ungfugl. Fuglene er fundet i henholdsvis Sønderjylland (Aabenraa), på Sjælland (Hundested) og på Bogø. Fuglene er indsamlet via Faldvildtovervågningen og er blevet analyseret af Dansk Veterinær Konsortium, der er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet. Der er blevet observeret tilsvarende usædvanlige symptomer hos solsorte flere andre steder i landet hen over sommeren, og i mange tilfælde har de syge fugle været unge fugle, altså solsorteunger udklækket i Danmark i år. Ututuvirus bliver overført med myg. Det er sandsynligt, at fuglene er blevet smittet her i landet.

Usutuvirus rammer især solsorte. Virussen er også blevet påvist hos andre fuglearter, blandt andet hos skader, kragefugle, forskellige sangfugle og ugler. Symptomerne på smitte er svage eller apatiske fugle, og nogle ændrer adfærd og får koordinationsproblemer, som eksempelvis viser sig ved, at de falder ned, når de prøver at flyve. Andre dør akut uden forudgående symptomer. I Europa bliver usutuvirus normalt påvist hos fugle i perioden fra april til oktober.

Kan smitte mennesker

Mennesker kan også blive smittet med usutuvirus. De fleste smittede får ingen eller milde symptomer såsom feber, hovedpine og udslæt. I sjældne tilfælde kan smitten medføre både hjernebetændelse (encefalitis) og hjernehindebetændelse (meningitis). Sygdommen kan specielt være alvorlig for immunsvækkede personer.

På trods af større udbredelse af virussen hos fugle i Europa i de seneste år er der kun rapporteret om meget få alvorlige tilfælde hos mennesker.

Fordi virus bliver spredt med myg, er der ikke stor risiko for, at man kan blive smittet med virussen direkte fra en død solsort i haven. Hunde og katte kan heller ikke blive smittet med virussen gennem kontakt med en syg eller død solsort. Finder man en død solsort i haven, bør man anvende handsker i forbindelse med direkte håndteringen, da døde fugle potentielt også kan have andre smitsomme sygdomme.

Usutuvirus har i de senere år spredt sig fra Afrika til Europa, først til lande i Syd- og Centraleuropa og siden til Nordeuropa. I løbet af de første registrerede udbrud i Tyskland i 2011-2012 estimerede myndighederne, at ca. 200.000-400.0000 solsorte døde. I 2019 blev virussen påvist i en enkelt solsort på Öland i Sverige.

Fund af døde solsorte

Faldvildtovervågningen i Danmark foregår i et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Dansk Veterinær Konsortium (Københavns Universitet og Statens Serum Institut). Faldvildtovervågningen har til formål at overvåge årsager til sygdom og dødelighed blandt vilde dyr og fugle i Danmark. Finder du døde solsorte, kan du kontakte Faldvildtovervågningen. Kontaktoplysninger findes på www.vildtsundhed.dk, hvor du også kan læse mere om Faldvildtovervågningen.

Pressehenvendelser

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk.