Information til dyrlæger om indsendelse af prøver til analyse for bluetongue virus

Statens Serum Institut (SSI) modtager prøver fra dyr, hvor der er mistanke om bluetongue virus. Herunder ses nogle praktiske informationer i forbindelse med indsendelse af prøver.

Blodrør

På SSI undersøges mistanker om bluetongue for både virus ved PCR og for antistoffer. Der skal derfor indsendes EDTA-stabiliseret blod til undersøgelse for virus ved PCR og ustabiliseret blod (til serum) til undersøgelse for antistoffer.

Indsendelsesseddel

Til indsendelsen anvendes Indsendelsessedlen til drøvtyggere (pdf) og ved mistanker om bluetongue afkrydses i ”Bluetongue (BT) PCR” og ”Bluetongue (BT) antistof”.

Det er vigtigt, at det på indsendelsessedlen tydeligt markeres, om der er tale om en klinisk mistanke anmeldt til Fødevarestyrelsen eller en kontaktbesætning uden klinik, da det har betydning i forhold til fakturering.

Emballering og mærkning

Emballering af prøverne udføres som for diagnostik materiale som fx beskrevet her under Emballering. Det er en stor hjælp at pakkerne er mærket tydeligt med 'Bluetongue mistanke' af hensyn til laboratoriets visitering.

Se også information om bluetongue på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Eventuelle spørgsmål kan rettes til VetDiagnostik@ssi.dk eller SSIs Callcenter på telefon 3268 8600. Telefonen er åben for henvendelser mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 8.00-15.30, fredag kl. 8.00-15.00. Dog ikke på helligdage.