Bluetongue virus fundet i danske får og kvæg i august 2024

Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) har i et rådgivningssvar til Fødevarestyrelsen beskrevet den aktuelle situation med mitter (Culicoides) i Danmark og deres rolle i spredningen af bluetongue virus.

Udbrud af bluetongue virus (BTV-3) er blevet bekræftet i det sydlige Danmark og i Vestdanmark op til Ringkøbing Fjord. Sygdommen overføres af blodsugende mitter og rammer drøvtyggere som kvæg og får. Udbruddet blev opdaget i en besætning i Sønderjylland i starten af august og er siden påvist i flere fåre- og kvægbesætninger. Symptomerne kan variere fra milde til alvorlige og inkluderer feber, hævelser, sår i munden og næseflåd. BTV-3 er en af flere serotyper af virussen og ser ud til at spredes til flere besætninger og områder i Danmark. Den aktuelle situation kan følges på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) har udarbejdet en rapport om den aktuelle situation med mitter (Culicoides) i Danmark og deres rolle i spredningen af BTV-3. Rapporten, som er udarbejdet på opfordring af Fødevarestyrelsen, besvarer flere centrale spørgsmål om mitternes aktivitet og spredning i Danmark.

Rapporten konkluderer, at de to vigtigste grupper af mitter forventes at være aktive indtil slutningen af oktober. Mitterne er i øjeblikket aktive i store dele af Danmark, herunder Nordjylland, Syd/Midtjylland, Sønderjylland, Vestsjælland og Falster, hvor DK-VET ugentligt overvåger mitter i sommerhalvåret. Spredningen af bluetongue-inficerede mitter kan ske over store afstande, og der er en moderat til høj sandsynlighed for, at BTV-3 vil sprede sig til Norddanmark og Østdanmark inden for de næste tre måneder.

Rapporten understreger vigtigheden af fortsat overvågning og eventuelle sikkerhedsforanstaltninger for at begrænse spredningen af BTV-3 i Danmark. Se rapporten her.

Får smittet med Bluetongue virus

Foto: Får smittet med bluetongue virus, Dyrlæge Susanne Sommerlund