Zoonotiske parasitter i danske ræve

Statens Serum Institut og Københavns Universitet samarbejder i Dansk Veterinær Konsortium om overvågningen af Echinococcus multilocularis og Trichinella spp. i danske ræve.

Begge parasitter har zoonotisk potentiale og er underlagt stor bevågenhed fra forskellige myndigheder på internationalt plan. Infektioner med disse parasitter er anmeldepligtige i danske dyr, og overvågningsprojektet er igangsat af Fødevarestyrelsen.

Echinococcus multilocularis

Echinococcus multilocularis (herefter omtalt EM), også kaldet rævens dværgbændelorm, er en parasit tilhørende slægten Echinococcus (Ekinokokker), som kan forårsage kræftlignende infektioner hos mennesker. Inkubationstiden er lang, og der kan gå op til 10-15 år før sygdommen bliver så fremskreden, at der optræder kliniske symptomer. Påvisning af infektion med EM i dyr er anmeldepligtig i Danmark, og Fødevarestyrelsen (FVST) er forpligtet til at indberette forekomsten af EM i Danmark til EU-kommissionen og World Organisation for Animal Health (WOAH).

EM har rovdyr, som ræve, mårhunde og hunde, som slutværter. Dyrene udskiller æg via fæces, som indtages af små gnavere, der fungerer som mellemværter. I tarmen på mellemværten klækker ægget hvorfra der udvikles en larve. Larverne vandrer til leveren og, sjældnere, andre organer, hvor de danner cyster. Parasittens æg kan indtages af mennesker fx ved indtagelse af fæces-forurenede bær, hvorefter der kan udvikles organcyster på samme måde som hos andre mellemværter.

For 10 år siden igangsatte FVST en grundig undersøgelse af forekomsten af EM. I forbindelse med overvågningsprogrammet (2012-2015) fandtes en landsdækkende prævalens på 1,8% (19/1073) hos ræve og 0,7% (2/272) hos mårhunde (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29858941/). Det skal bemærkes at der fandtes en høj lokal prævalens i Højer med 28.5% positive ræve og 22.2% positive mårhunde, mens 3.5% ræve var positive i Grindsted. Siden har parasittens udbredelse i Danmark kun været genstand for sporadisk overvågning.

FVST har vurderet, at det er nødvendigt at iværksætte en ny kortlægning af EM i Danmark, således at de kan målrette vejledning til borgere og dyrlæger om smittebeskyttelse i forhold til EM. Formålet med det nye overvågningsprogram er derfor, at fastlægge om EM forsat forekommer endemisk i ræve i Sydjylland og i hvilket omfang, samt fastlægge om EM nu er udbredt til yderligere områder i Danmark end de i forvejen kendte. Derudover, vil overvågningsprogrammet sikre at FVST lever op til de forpligtelser de har i forhold til indberetning af forekomsten af EM til EU-kommissionen og WOAH.

Trichinella spp.

Parasitter af slægten Trichinella, også kaldet trikiner, kan forårsage sygdommen trikinellose hos mennesker. Verden over er infektion med Trichinella anerkendt som en vigtig zoonose, der typisk overføres til mennesker ved indtag af undertilberedt svinekød. I 2007 blev Danmark klassificeret som en region med ubetydelig risiko for Trichinella infektion i grise. Det sidste tilfælde af trikinellose, der kan henføres til dansk produceret grise- eller hestekød og det sidste tilfælde af Trichinella infektion hos tamgris, blev registreret i 1930. Påvisning af infektion med Trichinella arter, i dyr er anmeldepligtig i Danmark, og Fødevarestyrelsen (FVST) er forpligtet til at indberette forekomst i Danmark til EU-kommissionen og WOAH.

Det seneste større overvågningsprogram for Trichinella arter i vilde ræve blev udført i 2011-2012 og efterfølgende har kun sporadiske undersøgelser af Trichinella spp. fundet sted. Forekomsten er undersøgt i bl.a. havpattedyr, mårhunde og vildtlevende mink.

Trichinella spp. er en parasit, hvoraf nogle arter er zoonotiske (kan overføres fra dyr til mennesker). Larverne findes som cyster i muskelvævet hos inficerede dyr, og hvis disse indtages i rå eller undertilberedt tilstand, vil larverne udvikle sig til voksne orm i tarmen. De voksne orm producerer nye larver, der så vil danne cyster i muskelvævet i den nye vært. Inficerede dyr kan udgøre en human smitterisiko, samt en smitterisiko til kødspisende husdyr, herunder grise. Trichinella arter forekommer i vilde dyr i landene omkring Danmark, og der er derfor en risiko for at parasitten bringes til Danmark med fx havpattedyr, fugle eller vilde dyr som indvandrer til Danmark.

Fødevarestyrelsen har vurderet, at det er nødvendigt at iværksætte en ny undersøgelse af om Trichinella forekommer i vilde ræve i Danmark.

Fremgangsmåde

Dødfundne eller regulerede ræve indsamles i samarbejde med Miljøstyrelsen gennem Patologivagten ved Københavns Universitet. Fæces og tarmsæt udtages til undersøgelse for tilstedeværelsen af EM mens muskulatur udtages til undersøgelse for Trichinella. Laboratorieundersøgelserne udføres ved Statens Serum Institut (SSI). Hvis man er interesseret i at bidrage til undersøgelserne med regulerede ræve, kan man kontakte patologivagten via ovenstående link. Det er vigtigt at notere, at ræve ikke må reguleres med det formål at indgå i projektet.

Påvisning af EM i rævene er baseret på molekylære state-of-the-art metoder på SSI. Prøver hvori, der påvises DNA fra parasitten undersøges yderligere ved fuldtællinger af parasitter i tarmen i samarbejde med sektion for Parasitologi og Akvatisk Patobiologi på KU.

Påvisning af Trichinella arter, i muskelvævet er baseret på kunstig fordøjelse ved EU-referencemetoden. Ved positive fund af trikinlarver bliver larvernes art identificeret ved molekylær tekniske metoder.

SSI er nationalt referencelaboratorie for ekinokokker og Trichinella arter og deltager hvert år i internationale kvalitetstests af analyserne. Da både infektioner med EM og Trichinella er anmeldepligtige sygdomme hos dyr i Danmark, bliver FVST informeret løbende om positive fund. De samlede resultater fra undersøgelserne afrapporteres halvårligt til FVST.

Yderligere information